• Ви знаходитесь тут:

  • головна
  • Новини
  • Пам’ятаючи про минуле – дбаємо про майбутнє

Пам’ятаючи про минуле – дбаємо про майбутнє/Files/photogallery/732/IMG_0248.jpg/Files/photogallery/732/IMG_0244.jpg

Травень 2017 рік

Вже 74 роки минуло з часу кровопролитних боїв на легендарному Букринському плацдармі в 1943 року. Ця найзапекліша битва в ході другої світової війни увійшла в історію як тріумф солдатської слави, самопожертви і патріотизму, мужності і героїзму. І, водночас, як небувала трагедія незлічених людських доль. Тут, на придніпровських берегах, полягли смертю хоробрих сотні тисяч радянських бійців, останки яких і донині знаходять спеціальні пошукові групи. Вони роблять святу справу. Адже влучно сказано – війна закінчується тоді, коли буде захоронено останки останнього загиблого на ній воїна. Лише в братській могилі села Ходорова покоїться прах понад 2 тисячі бійців. З них 14 – Герої Радянського Союзу. . .

А нещодавно на Меморіалі Слави відбулася церемонія перепоховання ще 35 останків червоноармійців.

Відкриваючи урочисто-сумне зібрання за участю місцевих жителів, ветеранів і численних гостей, учнівської та студентської молоді, сільський голова Грушівської територіальної громади Т.В.Нероба, відзначила, що за останні кілька років це вже п’яте перепоховання полеглих захисників Вітчизни. Всього ж за період активного пошуку перепоховано за християнським звичаєм 198 бійців минулої війни. Це стало можливим завдяки ентузіазму, наполегливій і цілеспрямованій роботі учасників пошукових груп «Пошук» з м.Біла Церква та «Вертикаль» з м.Київ, а також спец загону МНС, який звільняє поля, яри та ліси від вибухонебезпечних предметів, що залишились з війни, і знешкоджує їх. Наші пошуковці заслуговують найтепліших слів вдячності. Адже вони не тільки знаходять загиблих солдат, а й намагаються випередити мародерів, щоб встигнути врятувати ще хоч одне ім’я полеглого солдата, активно допомагають в організації перезахоронення.

На жаль, статистика свідчить, що 95% знайдених воїнів – невідомі солдати. Та немає безіменних бійців. Всі вони – бійці Перемоги, бо віддали на її алтар найдорожче – своє життя.

Відбулася панахида з приводу перепоховання убієнних воїнів, яку провів настоятель храму ікони «Всіх скорботних радість» села Ходорів отець Віталій. Під траурні мелодії і залпи з гвинтівок і автомата чотири труни з останками 35 воїнів Букринського плацдарму учасники пошукових груп опустили в могилу на Ходорівському Меморіалі Слави. Покладанням квітів і хвилиною мовчання вшановують всі присутні світлу пам’ять полеглих героїв. Учні Грушівського НВК вшанували полеглих віршами.

Волонтери вручили для школи державний прапор України з автографами і побажаннями учасників АТО. Після перепоховання гості відвідали шкільний музей «Бойової слави», де була проведена екскурсія нашими шкільними екскурсоводами.

Подія, яка відбулася на Ходорівському Меморіалі Слави, - це данина вічної і світлої пам’яті полеглим за свободу і незалежність Вітчизни у буремні роки Другої світової війни. Пам’ятаючи минуле, ми дбаємо про наше майбутнє.

Кiлькiсть переглядiв: 316

Коментарi